I efteråret 2022 tilbydes følgende foredrag:

1. Besættelsen i billeder
2. Hvad en kirkegård kan fortælle
om menneskæbner og om et lands historie
3. Jeg græmmes... - humor, alvor og dyb filosofi i Radiserne – verdens bedste tegneserie og hør om seriens skaber

4. Livet fortalt af fluer - 50 herlig og tænksomme Storm P fluer
5. Carpe diem - grib dagen - med 10 skæve leveregler
6. Storm P. – en billedfortælling om et liv i humor og alvor
7. Sort humor - så englene synger
8.
I morgen er den første dag i resten af dit liv
9. Livskvalitet handler også om humor
10. Elvis Presley - hans liv og hans musik
11. Dan Turéll – langt mere end sorte negle og en provokerende gavflab
12. Grin og Suk - om Piet Hein, - hans liv og livsfilosofi
13. Katharina Luther – Martin Luthers hustru -en uventet kærlighedshistorie
14.
Etiske dilemmaer – er det kun god underholdning eller en sund omtanke værd?
15. Julens a b c
16. Påske - hvad er det nu, det handler om?
17.
Mark Twain – en helt særlig herlig amerikaner
18. Selma Lagerløf - fra Mårbacka til Jerusalem - el. Selma på Mårbacka
19. B.S. Ingemann - Danmarks mest elskede salmedigter
20. Aarhus Domkirke – en skattekiste af gode historier

1. Besættelsen i billeder

Et billede siger mere end mange ord, men ord skal også til for, at man får det hele ud af billedet. På baggrund af mange års interesse og studier fortæller jeg om besættelsestiden i billeder og ord, både det kendte og det mere ufortalte. Hør om den 9. april, samarbejdspolitikken, modstandsbevægelsen, søfolkenes indsats, de tyske flygtninge og meget mere. I 2020 markerede vi 80 året for Danmarks besættelse og 75 året for befrielsen. Jeg vil fortælle om de 5 forbandede gennem ord og billeder, -de år i Danmarks historie der stadig er stor interesse og nysgerrighed for og som på mange områder også har indflydelse på vores dages politik og samfundssyn.
(70-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport dog max. 1000 kr.)

 


 

 

2.  Hvad en kirkegård kan fortælle om menneskæbner og om et lands historie

Enhver kirkegård indeholder mange minder og meget historie. Det er interessant at besøge de velholdte kirkegårde. Der fortælles dramatiske historier og minder,som måske mest er glemt, men som der hæges om på kirkegårdene. Vi tager på en vandring på Vestre kirkegård i Aarhus gennem billeder og fortælling. Vi ser blandt meget andet det store afsnit med de mange tyske flygtninge der døde efter krigen. Vi ser gravsteder for modstandsmænd, men også om deres bødler, der er begravet på samme kirkegård. Vi hører om den store eksplosion på havnen. Russiske krigsfanger, canadiske og engelske flyvere, der er begravet langt fra deres fædreland. Mange gravsteder for berømte personer -som f.eks. Universitetets arkitekt C. F. Møller, der nær var blevet levende begravet ved bombningen af universitetet. Kirkegården fortæller også om vores begravelseskultur, der har ændret sig markant gennem tiden med fællesgrave, skovkirkegårde, men også de mere personlige og individuelle gravsteder. Foredraget indeholder spændende, informative og vedkommende fortællinger ud fra en stor dansk kirkegård.
(70-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport dog max. 1000 kr.)

 

 

 

 

 

 

3. Jeg græmmes... - humor, alvor og dyb filosofi i Radiserne – verdens bedste tegneserie og hør om seriens skaber

Alle elsker Radiserne. Alle har græmmet sig med Trine, haft ondt af Søren Brun, moret sig over Nuser. Radiserne løb over aviser i hele verden gennem 50 år, lige indtil seriens skaber Charles M. Schulz i år 2000 afgik ved døden. Radiserne var verdens største tegneserie og har moret generationer af børn og voksne. Det er samtidig en meget dyb og filosofisk, ja endda teologisk tegneserie, som siger os alle sammen noget væsentligt, men altid med et stort smil på læben.
Hør om tegneseriens skaber, hans liv og hans værk og hør om baggrunden for tegneseriens figur-galleri og bliv klogere på Radiserne. En billedfortælling om Charles M. Schulz og hans Radiserne.
Med illustrationer og Radise-striber på videoprojektor.
Med biograffilmen om Radiserne fra 2015 samt dens tilbagekomst i Kristeligt Dagblad har tegneserien fået fornyet opmærksomhed.
(70-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport dog max. 1000 kr.)

 


4. Livet fortalt af fluer
- 50 herlige og tænksomme Storm P fluer

Storm P er meget elsket også for sine mange fluer. Fluerne er den tænksomme Storm P, samtidig med at de er fyldt med herlig humor. Det var en del af Storm P’s arbejde, som han lagde stor vægt på, og som han lagde meget sjæl i. Fluerne er filosofiske og i den grad tankevækkende, samtidig med at man underholdes og glædes over det overskud, de repræsenterer. Gennem sit liv skrev og tegnede Storm P flere tusinde fluer, der derved omkranser den menneskelige tilværelse fra vugge til grav. Vi vil lade Storm P og 50 fluer fortælle om menneskelivet, og finde sjove og tænksomme og ikke mindst underholdende aspekter på livet set fra flueperspektiv.
(ca 75-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport)

 

 

 

 

 

5. Carpe diem - grib dagen - med 10 skæve leveregler

På biblioteker og i boghandelen kan man købe masser af gode råd i bogform. Ofte skrevet af kendte fra TV. Men fordi man er kendt og vært på et tv-program er man ikke nødvendigvis den bedste til at give andre gode råd. Og de gode råd er så mange, at man kan finde vejledning i alle retninger, også modsatrettede. Som præst gennem mange år har man stået i mange store situationer, -både i stor glæde og i stor sorg, og har mødt og talt med mange mennesker, og derved har man fået stor og dyrebar indsigt i livet.
Jeg vil give mine 10 gode leveregler – med et humoristisk glimt i øjet. Nogle smagsprøver: ”Hvis du ikke bekymrer dig, har du intet tilbage at miste”. ”Skær ikke hele fedtkanten væk”. ”Du skal brokke dig”.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport)

 

 

6. Storm P. – en billedfortælling om et liv i humor og alvor

Storm P forbinder vi i dag mest med hans fluer og sjove tegninger. Men det er meget interessant at dykke lidt dybere ned i hans verden og hans dagligdag.
Alle elsker vi Storm P, og vi synes, vi kender ham så godt. Hør og se om en Danmarks mest elskede kulturpersoner. Gennem billeder fortælles historien om Storm P. Hør om Storm og barndommen, teatret, tegningerne, hustruerne, barndommen og de sidste år oma. En både morsom og bevægende historie.
Jeg tager mit udgangspunkt i en stor auktion over 125 katalognumre af Storm P kunst og tegninger i 2007, hvor det lykkedes mig at blive ejer af en herlig Storm P tegning.
En gribende fortælling med ledsagende billeder. Fortællingen er blevet meget vel modtaget rundt om.
Med illustrationer på videoprojektor.
Jeg medbringer derudover en mængde sjove Storm P effekter.
(80-100 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)

 

 

 

7. Sort humor - så englene synger

Mange af os elsker den sorte humor. Den sorte humor bruges ofte af mennesker, der beskæftiger sig med de svære ting i tilværelsen, og derfor lever den sorte humor meget både i læge- og præste-kredse. Den sorte humor kan nemlig på en afvæbnende måde berøre områder, som vi ellers har svært ved at tale om.
Et foredrag om den sorte humor og hvad den kan, med eksempler fra den sorte humors store mestre bl.a. Gustav Wied, Storm P og Mark Twain.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport)

 

 

 

 

8. I morgen er den første dag i resten af dit liv

Årene går hurtigt, og det føles med alderen at det går hurtigere og hurtigere. Vi halter ligesom bagefter tiden og bruger den måske ikke altid på den bedste måde. Vi hader at spilde tiden, og elsker at spare tid, selvom vi ikke kan sætte den sparede tid i banken for at bruge den senere hen.
Et alvorligt, opmuntrende og humoristisk foredrag om at leve livet med rettidig omhu og med tidens ophør for øje, - et emne, der optager os alle - med litterære eksempler fra bla. Benny Andersen, Ludvig Holberg og Svend Åge Madsen.
(75 min.; 3000 kr. + transport)

 

 

 

9. Livskvalitet handler også om humor

Causerende foredrag om livskvalitet, hvortil humor spiller en afgørende rolle. Hvad er livskvalitet, - og hvad er ikke, - om hvor forskelligt opfattelsen af livskvalitet kan være fra person til person. Om hvordan humor, - og især sort humor og bidende ironi ofte kan bruges til at løse op for vanskelige emner. Med humoristiske eksempler af blandt andre Piet Hein og Storm P. 
Et tænksomt og opmuntrende foredrag.
Hvis tiden tillader det, suppleres foredraget med et underholdende blik ind i Storm P' s kunstneriske verden, via videoprojektor.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)

 

 

10. Elvis Presley - hans liv og hans musik

Elvis Presley døde i en alder af kun 42 år i 1977, men stadig spilles hans musik dagligt verden rundt, og hans betydning for musikken og ungdomskulturen bliver mere og mere anerkendt.
Hør den spændende historie om den fattige unge sydstatsmand fra Memphis, Tennesee, der blev The King og solgte mere en milliard albums og tjente milliarder af dollars, men endte sin dage i sit store badeværelse på Graceland.
En fascinerende fortælling om den sanger, vi alle kender, har hørt og set på film og tv.
En fortælling i ord, billeder og musik, fortalt af en virkelig kender.
Jeg synger ikke, men fortæller om hans liv og betydning og giver smagsprøver på hans musik.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)
 


 

 


11. Dan Turéll – langt mere end sorte negle og en provokerende gavflab

Mange husker Dan Turéll for de sorte negle og de provokerende udtalelser, men han var langt mere end det. Dan Turéll var en forfatter, der gik fra at være total uforståelig for de fleste til at være uhyre populær og folkelig, - gik fra at skrive vanskeligt tilgængelige digte til at skrive morsomme og tænksomme klummer samt underholdene kriminalromaner.
Dan Turéll var en af de få enere vi har haft i dansk kulturliv og da han døde i -93 mistede vi en helt særlig personlighed.
Et foredrag om manden bag det specielle image og om et helt særligt forfatterskab.
Med illustrationer og et genhør med hans indtaling af nogle af de mest populære digte.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)
 

 

 

12. Grin og Suk - om Piet Hein, - hans liv og livsfilosofi

Alle kender Piet Heins Gruk. De er elskede og giver mange gode råd til livet og evner at få smilet frem i os og få os til at se på livet og vores situation på en ny og anderledes og ofte uventet måde.
Men hvordan var mennesket Piet Hein? Dette dybt geniale og følsomme menneske prøver vi at nærme os gennem nogle af de få venner, som Piet Hein lod komme nær sig.
Et spændende indblik i en helt særlig personlighed, samt selvfølgelig et gennemgang af nogle af de bedste Gruk.
Med illustrationer og Gruk'ene på videoprojektor!
Jeg medbringer desuden diverse bøger og sjældne spil af Piet Hein mm.
(60-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)

 

 

13. Katharina Luther – Martin Luthers hustru - en uventet kærlighedshistorie
 

I 2017 fejredes reformationens 500 års jubilæum. Det gik retfærdigvis heller ikke stille af. Reformationen kom til at spille en afgørende rolle  i store dele af verden indenfor kirken, men også for samfundet og således også for det danske samfund og kirke. Den største umiddelbare revolution indenfor kirken var, at præsterne nu kunne gifte sig og stifte en familie. Martin Luther giftede sig med en bortløben nonne. Munken med nonnen. Hør om denne særlige kærlighedshistorie. Om Kathe Luthers liv og hvad dette særlige ægteskab kom til at betyde. Med billeder på projektor.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)


 

 

 14. Etiske dilemmaer – er det kun god underholdning eller en sund omtanke værd?

Samtale omkring etiske dilemmaer er blevet til underholdning på tv og i radioen, -med ’Spørg Charlie’ og ’Mads og monopolet’. Vi er nysgerrige overfor andres problemer med kærligheden, arvestridigheder og meget andet. Mange etiske problemstillinger kan henføres til en diskussion på baggrund af de ti bud. Men hvordan kan vi afgøre os for, hvad der er rigtigt og forkert? Et spændende og vedkommende foredrag om etiske dilemmaer såsom for eller imod aktiv dødshjælp, skal man sortere menneskefostre efter deres arvemasse, hvad med utroskab og arvesager?
(
60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)

 

 

 

15. Julens ABC

Julehygge omkring julens mange dejlige traditioner. Med morsomme julehistorier, julequiz og fortællinger om julen fra a og næsten til z - fra adventskrans til varsler. Om det velkendte og knap så velkendte men også om mere eller mindre glemte baggrunde for det, vi elsker at gøre i julen.
(60-75 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)

16. Påske, - hvad er det nu, det handler om

Vi ved alle, hvad julen handler om, men hvad med påsken? Er det kun noget med påskeharer og påskeæg? Hvad er det egentlige indhold og baggrund for de mange helligdage om foråret? Med udgangspunkt i en underholdende quiz, tip en 13’er om din viden om påsken, fortælles om påskens mange traditioner og baggrundene for dem. Både den kristne baggrund og de mere folkelige traditioner. Bliv klogere på hvorfor vi holder fri og hvorfor vi gør, som vi gør i påsken.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport)

17. Mark Twain – en helt særlig herlig amerikaner

Mark Twain er en af Amerikas største digtere, og mange kender hans store gennembrudsroman Huckleberry Finn og hans mange rammende citater, der ofte går igen så mange år efter. Jeg vil fortælle om denne særlige amerikaner, der også fortæller meget om den amerikanske drøm om rigdom, opfindelser og berømmelse. En spændende indsigt i en helt særlig personlighed og en barsk men rammende humor.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport)

 

 

 

 

18. Selma Lagerløf - fra Mårbacka til Jerusalem el. Selma på Mårbacka

Omkring et helt særligt, anderledes og spændende forfatterskab med centrum i romanen "Jerusalem", samt et blik ind i et gribende levnedsløb, - om romantik, skæbne, længsel, lammelse i barndommen, en skibskatastrofe og meget mere.
Kan emnemæssigt tilrettelægges forskelligt alt efter interesse, - som litterært foredrag, som historisk foredrag med udgangspunkt i de historiske kendsgerninger bag romanen "Jerusalem", eller som foredrag centreret omkring Selma Lagerløfs livshistorie med centrum i emner som kærlighed, tro, kald.
(60-120 min; 3000 kr.+ transport)
 

 

 


19. B. S. Ingemann - Danmarks mest elskede salmedigter

Alle kender salmer som 'I østen stiger solen op', 'Glade jul' og 'Dejlig er jorden'. Disse salmer har udødeliggjort B. S. Ingemann. En fortælling om den elskede digter og hans tid. Hans store kærlighed, hans store sorg og hans største glæder. Et spændende indblik en en af danske guldalders fremtrædende personligheder, og en gennemgang af hans forfatterskab og hans venskaber med Grundtvig, H. C. Andersen og Bertel Thorvaldsen. Dertil også en kort genfortælling af hans novelle "De fortryllede fingre", som idag er glemt men er uhyre aktuel ind i vores nutid, hvor skønhedsidealer og det perfekte søges med de problemer, det medfører.
(70-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

 

 

 

20. Aarhus Domkirke – en skattekiste af gode historier

Aarhus domkirke har knejset i midtbyen i over 800 år. Et imponerende bygningsværk. Vi går forbi den, når vi går i den indre by, men vi går måske kun sjældent indenfor. Domkirken er fuld af spændende historier. Vi tager en spændende rundtur gennem billeder og hører historierne om kalkmalerierne, altertavlen, og meget andet. Domkirken i Aarhus er Danmarks længste kirke, og forud for de nye bebyggelser på Aarhus Ø byens højeste bygning. Det tog næsten 150 år at bygge domkirken, og dengang var Aarhus en lille by, men med Domkirken fik byen en sand perle, som vi skal være taknemmelige for og være stolte af, - og som vi også bør kende bedre. Det får vi lejlighed til gennem dette foredrag.
(70-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)